Hoe overleef ik dit jaar? Tips & Tricks

Tips van Kaj, tweedejaars

Voor de zomer heb ik mijn eerste jaar afgerond van de opleiding CE afgerond. Benieuwd naar mijn tips voor het eerste jaar? Lees dan snel verder!

In het eerste jaar zijn er een hoop zaken waar je je druk over kunt maken. Bijvoorbeeld: is mijn klas wel gezellig, ga ik het jaar wel halen en óf zorgt de NS er niet voor dat ik niet te laat op school kom?

“Het wordt zo gezellig als je het zelf maakt”

Dat is dan gelijk ook mijn tip 1: maak plezier

Zorg dat je het naar je zin hebt. Zelf had ik het geluk met een leuke klas, maar het wordt zo gezellig als je het zelf maakt. Door aan het begin van het jaar me in te schrijven bij MarCo had ik naast mijn eigen feestjes een paar extra borrels in mijn agenda staan waardoor ik mij nooit hoefde te vervelen. Deze borrels zorgen er voor dat je meer contacten opdoet en het is natuurlijk heerlijk om met je klasgenoten te genieten van een drankje. Op het gebied van leren is het hbo erg verschillend van de middelbare school, maar het is niet per se moeilijker. Je hebt minder toetsen, maar je toetsen bevatten meer stof. Tip 2: Start op tijd Ikzelf probeer altijd een weekje van tevoren te beginnen met leren (in realiteit vaker 3 dagen van tevoren). Begin je toch later dan gepland? Bekijk dit filmpje voor de efficiëntste studeertips als je toch te laat begonnen bent Tip 3: Kies een goede projectgroep Ook zul je nu elk semester een project moeten inleveren met je projectgroep. Deze projecten hebben wel flink wat inhoud, als je echter de juiste mensen kiest en een beetje lekker kunt samenwerken kom je al een heel eind. Tip 4: Onderschat het niet Naast je commerciële economie toetsen en projecten heb je nog een paar andere vakken: • Engels, • Personal Branding, • Communicatieve Vaardigheden • en een verheerlijkte versie van gym (physical Awareness). Deze vakken zijn minder moeilijk dan de rest, maar moet je niet onderschatten want ze kunnen soms best veel zijn. Ik zou zelf zeggen dat Communicatieve Vaardigheden het makkelijkst is, maar het meeste tijd kost omdat je simpelweg heel veel werk moet verzetten. Bij Personal Branding ga je de zakelijke versie van jezelf aanspreken en kijken hoe je jezelf kunt verbeteren om in het zakenleven beter voor de dag te komen. Engels kan erg makkelijk zijn, maar het ligt er natuurlijk aan hoe je aanleg voor Engels is. Bij Physical Awareness (gym) ga je elke week een andere sport beoefenen, dit kan alles zijn tussen kickboxen en skiën, je hoeft slechts aanwezig te zijn voor een voldoende. Ik hoop dat ik hiermee een aantal van je vragen hiermee heb beantwoord, mocht je nog vragen hebben dan kun je me altijd een DM sturen op insta.

Tips van Mirthe, tweedejaars

Voor mij is het alweer een jaar geleden dat ik aan mijn eerste jaar begon, maar ik kan het me nog heel goed herinneren. In deze tekst lees je mijn tips voor jou als eerstejaars. Nieuwsgierig? Lees snel verder! Tip 1: Spreek mensen aan Je eerste weken zijn inmiddels achter de rug. Terugkijkend naar vorig jaar, begon het voor mij allemaal met de studiekeuzecheckdag waar ik mijn huisgenootje leerde kennen. Mijn eerste tip voor jullie is dan ook: ga vooral kletsen met de mensen die je ziet. Wie weet vind jij ook je nieuwe huisgenoot of een nieuwe vriend/vriendin gewoon bij jou in je eigen klas! Tip 2: Kom naar school Met corona wat minder dan gewoonlijk, maar heb je lessen op school? Ga dan ook als je kunt. Tip 2 helpt je om ritme te krijgen en motivatie te hebben om naar school te gaan: zo leer je je klas goed kennen. Als je het goed kan vinden met je klasgenoten dan wordt naar school gaan ineens heel anders, het wordt namelijk veel leuker.

“Het allerbelangrijkste wat ik heb geleerd in het eerste jaar is: wees gemotiveerd!”

Tip 3: Scoor goed op je eerste toetsen De projecten die je ieder blok gaat krijgen zijn leuk, maar kosten wel veel tijd. Maar neem deze projecten vooral wel serieus. Het theorievak CE in elk blok kost veel studeertijd. Daarom geef ik jullie graag nog een tip speciaal voor dit vak :zorg dat je de eerste toets van de CE vakken een goed cijfer haalt dan kan je dat later eventueel gebruiken om te compenseren met de tweede toets die je dat blok krijgt. Tip 4: Zorg voor structuur Je zult veel informatie over je heen krijgen. Wees daarom gestructureerd en maak een duidelijke planning. Zo kun je het overzicht bewaren en dan is het goed te doen!

Zelf ben ik lid geworden van SV Marco. Hier leer je ook mensen kennen die niet uit het eerste jaar komen. Dus aan die mensen kan je ook veel vragen stellen. Je leert meestal veel van hun verhalen vaak over hoe je zaken het beste kan aanpakken, maar soms ook hoe je zaken het best niet kan doen. Ik kijk terug op een heel leerzaam en gezellig jaar. Mocht je nog vragen hebben dan kun je me altijd een DM sturen op insta. Liefs, Mirthe

Dé 3 tips van

Jeroen Kreft - coördinator jaar 1

“Ga meteen aan de slag! Wacht niet, want de eerste toetsen heb je al voor je het weet”

1. Ga meteen aan de slag! Wacht niet, want de eerste toetsen heb je al voor je het weet.


2. Schaf je boeken aan! Je hebt deze boeken je gehele schoolcarrière nodig, dus schaf ze zo snel mogelijk aan als je dat nog niet hebt gedaan.


3. Kom naar de lessen! Ook als je een keer geen zin hebt. Je steekt er namelijk altijd wat van op.

Lifehacks voor een beter studentenleven

In deze video geven vier ouderejaars antwoord op de vraag wat zij anders zouden doen als ze opnieuw zouden starten met hun opleiding.

Bekijk de video voor alle tips en doe er je voordeel mee!

Te laat begonnen met studeren?

In deze video geven vier ouderejaars antwoord op de vraag wat zij anders zouden doen als ze opnieuw zouden starten met hun opleiding.

Bekijk de video voor alle tips en doe er je voordeel mee!