Studenten begeleiden

Online studeren kan een eenzame bezigheid zijn, daarom is het goed om als docent zichtbaar en bereikbaar te zijn voor de studenten.

Online onderwijs vraagt niet alleen veel van docenten, maar juist ook van onze studenten. Thuis studeren, zonder de faciliteiten en regelmaat van school, kan een behoorlijke opgave zijn.

Bij het succesvol begeleiden van individuele studenten in afstandsonderwijs is een actieve en betrokken houding van de docent erg belangrijk. In online begeleiding kan op verschillende manieren contact onderhouden worden: via telefoongesprekken, e-mail en Skype of in virtuele klassen. Ook bij online begeleiding is het uitgangspunt dat de basis voor een goed begeleidings-'gesprek' gevormd wordt door:

  • je kunnen verplaatsen en inleven in een student
  • goed luisteren en juist waarnemen
  • enige mate van gevoelsreflectie
  • inzicht in het eigen (non)verbale gedrag
  • tactvol optreden

Uit de praktijk

Marcel Jongsma stelt tevreden vast dat een project met de gemeente gewoon doorgaat. Door het delen van PowerPoint zijn de ruim 100 betrokken studenten elke ochtend op de hoogte van de theorie van de dag. Hij heeft de studenten in groepjes Google Docs laten aanmaken en per vijf groepen een docent toegevoegd. "Zo konden we makkelijk met ze meekijken en aanpassingen maken in het document. De docenten zitten in een Whatsappgroep. Bij vragen heb ik een 'virtual classroom'-uitnodiging eruit gedaan naar alle groepsleiders en een extra workshop gegeven."

Tips & Tricks

  • Stuur regelmatig motiverende e-mails
  • Gesproken of videofeedback heeft grote voordelen ten opzichte van het gebruik van geschreven feedback. Gesproken feedback komt bemoedigender en motiverender over, de feedback leidt tot minder misverstanden, spaart de docent schrijftijd, geeft meer vrijheid en rijkere aanwijzingen. Je komt daarnaast overtuigender over als docent.

Efficiƫnt online studeren voor studenten

Wij hebben op Brightspace een course ingericht voor studenten met instructies, tips en tricks voor het online leren en samenwerken. Neem gerust een kijkje hier.

image

Online onderwijs toegankelijk voor alle studenten

Hoe zorg je ervoor dat het onderwijs op afstand toegankelijk is voor studenten? En voor studenten met een functiebeperking, chronische ziekte en/of psychische omstandigheden? In dit overzicht (pdf) vind je een aantal tips. Het overzicht is opgesteld met input van Limitless - het platform voor en door studenten met een functiebeperking - de studentendecanen en de coƶrdinator digitale toegankelijkheid van ICTS. Heb je aanvullingen?

Mail ze naar functiebeperking@hva.nl.