Een lesopname of een kennisclip?

Je gaat voor het eerst een video van je les maken. Ga je dan een video maken van jouw hoorcollege?

Het antwoord hierop is: nee. Doorgaans duren hoorcolleges 30 minuten of langer. Om de aandacht van de studenten te behouden is het belangrijk dat jouw video kort is. Maak daarom bondige & krachtige kennisclips. Maak de clip interactief door formatieve vragen in te voegen, of links naar gerelateerde onderwerpen en actuele voorbeelden.

Stof behandelen aan hand van een PowerPoint en die via Screencast-O-Matic van uitleg voorzien, dwingt docenten om kort en zakelijk te zijn. "Je hebt dan precies 15 minuten en als je daar goed op let, is het wel te doen", licht René Tordoir toe.

Een kennisclip is een korte video van tussen de vijf en tien minuten dat een specifiek onderwerp behandeld. Omdat kennisclips kort en krachtig zijn, is het duidelijk voor studenten waarover de video gaat. De docent richt zich bij een kennisclip rechtstreeks naar de (kijkende) student, waardoor deze persoonlijker aanvoelt.

Hoe maak je een kennisclip?

Om een goeie kennisclip te maken is de voorbereiding belangrijk. Bedenk wat het doel van je video is en breng structuur aan je verhaal. Je kan bijvoorbeeld een script maken waarom je kort opschrijft wat je gaat vertellen en wat in beeld komt. Bepaal het soort kennisclip dat je gaat maken (bv screencast, instructievideo enz.). Je kunt met Screencast-O-Matic heel makkelijk zelf een kennisclip opnemen. Ben je al gevorderd met video-editing, kun je ook Camtasia gebruiken.

Kennisclip trainingscourse

Een effectieve kennisclip maakt ook gebruik van de specifieke eigenschappen van het medium om informatie aan te bieden op een manier waarop studenten ze diepgaand verwerken. Er is een course in Brightspace voor FBE medewerkers: Training Kennisclip. In deze course staan didactische en technische tips voor het maken van een effectieve kennisclip.