Welkom op de Business Campus

Wat staan ze mooi, die grote witte letters op de gevel. Hierboven zie je de stellage nog staan om dat klusje te klaren op een zonnige woensdag 2 september. Scroll naar beneden om te zien en te lezen wat er allemaal is veranderd in The Building Formerly Known As Fraijlemaborg (TBFKAF).

Vanaf donderdag 20 augustus waren jullie weer welkom in het pand. Een mobiele barista bood in de eerste twee weken een warm welkom. Wie daar stond te genieten van een gratis beker zwart goud, viel gelijk een grote verandering op: de hekken zijn weg.

Extra stappen

De welkomstbalie in de grote hal is onherkenbaar veranderd. Wat vinden jullie ervan? En wat te denken van de iconische roltrappen? And just like that they were gone!

Stappentellers opgelet: dat zijn minstens 40 stappen extra per werkdag op de Business Campus. De liften, voor wie slecht ter been is, vind je op de vertrouwde plek.

Kijk die Jeroen eens gaan

Voordat we verdergaan met al die vernieuwingen, is het misschien wel leuk nog eens te kijken hoe opleidingsmanager Commerciële Economie Jeroen Prent voor de zomer al heel erg goed voor zich zag hoe de eerste en tweede verdiepingen eruit zouden komen te zien...

Throwback: studenten CE nemen alvast kijkje in Fraijlemaborg

Nog geen half jaar oud deze video, maar hopeloos gedateerd inmiddels. Kirsten en Lars wilden eigenlijk maar één ding weten: waar is die stilteruimte? Vanuit de bibliotheek liepen ze toen naar de bescheiden stilteruimte op de eerste verdieping. Daar zullen zij nu stuiten op... de docentenkamer van CE. Maar, Kirsten en Lars, let op: op de begane grond achter de trap die de roltrappen heeft vervangen, vinden jullie nu heel veel samenwerkplekken en stilteruimtes voor studenten. Zoals Jeroen Prent het zei op de bouwplaats: het stukje dat is afgepakt voor de docentenkamer komt in ruime mate terug voor de studenten, zie de foto hieronder met rechts achter het glas een van de twee stilteruimtes.

"De gedachte dat het centrum van de stad zich binnen de ring bevindt, is volstrekt achterhaald. Over tien jaar denkt niemand meer zo. Dat hele idee van die ring kan echt niet meer. Daar moeten we heel snel van af."

Via de FBE-nieuwsbrief FOCUS ontvingen jullie geregeld foto's van de verbouwing, hierboven een kleine greep. De eerste fase van de verbouwing startte in juni 2019, collega's weken toen uit naar het Nicolaes Tulphuis. Fase twee volgde rond de jaarwisseling en fase drie rond het jongste zomerreces.

Destijds een veelgestelde vraag: waarom moet er eigenlijk worden verbouwd? Een lang verhaal en talloze updates op MijnHvA samengevat in een paar zinnen: om ruimte te maken voor CE en de Johan Cruyff Academy en vooral vanwege de breedgedragen behoefte naar meer mixed zones en minder klassieke leslokalen. Meer informele onderwijs-, werk- en ontmoetingsplekken dus én meer blended learning (deze vurige wens leefde allang voor alle maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus). Ook werd in oktober 2018 bekend dat de directe omgeving van de campus zou worden aangepakt en verbeterd.

"Laat studenten maar aan rotzooien, innoveren, samenwerken. Ook met ondernemers uit de buurt, ook met professionals van de ING. We moeten het gebouw en onze opleiding niet dichttimmeren maar opengooien."

Bekijk deze video als je wil weten...

 • waar de FBE Deeltijdacademie haar intrek heeft genomen;
 • waar faculteitssecretaris Max Paschold zo van onder de indruk is;
 • waarom er een piratenvlag achter facilitair coördinator Michel Boog hangt.

Bezoekje aan nieuwe docentenkamers is een must

De docentenkamer van het financiële cluster op de derde verdieping vormt hier het fraaie decor van een koffiebreak van FTA-tijgers Peter van der Torre en Jasper van der Klooster. Ook op de eerste verdieping (CE en JCA) en op de vierde (AMSIB) vind je volledig vernieuwde docentenkamers, inclusief ruime keuken en een stilteruimte waar je u tegen zegt.

"In de binnenstad zit je klem tussen de toeristen en expats. Het is leuk om af en toe bier te drinken maar de energie zit daar al lang niet meer. Die zit in Zuidoost: daar vindt de transitie plaats."

Bekijk deze video als je wil weten...

 • waar het Centre for Market Insights (CMI) haar verhuisdozen uitpakt;
 • wat de eerste indruk van Mohammed Skori (student en vicevoorzitter FBE-deelraad) is;
 • Wat directeur bedrijfsvoering Jeroen Vissers hart sneller doet kloppen.
"Ver weg? Zuidoost is voor internationale studenten hartstikke dichtbij het centrum. Zes metrohaltes? Daar lachen ze om. Internationale studenten zijn gewend aan reistijd."

In zijn beste Engels gaf onderwijscoördinator Menno van Overmeeren jullie een jaar geleden al een videotour door het nieuwe onderkomen van de Amsterdam School of International Business (AMSIB) on the 4th floor.

"In Amsterdam Zuidoost is iets internationaals gaande, er komen mensen vanuit de hele wereld, meer dan honderd nationaliteiten. Het leeft - en dat voel je."

Bekijk deze video als je wil weten...

 • of docent Peter Krak (Accountancy) herkenbaar in beeld wil;
 • welke plek servicemanager Gert-Jan Baerents het meest geslaagd vindt;
 • waar je Roberto kan vinden voor koffie!

Moving Amsterdam Zuidoost

We kwamen vijf jaar geleden op de Fraijlemaborg en werden meteen opgenomen in een spannende sfeer van nieuwe ontwikkelingen in de stad. Onze partners in Amsterdam Zuidoost ontvingen ons met open armen.

Cumulus Park

De HvA is samenwerkingspartner in Cumulus Park met onze buren ROCvA, ING en Gemeente Amsterdam dat in oktober 2019 officieel is geopend.

Zeg, van wie zijn al die quotes?

De quotes die door het magazine heenlopen, komen uit gesprekken met studenten, docenten en diverse andere betrokkenen tijdens de transformatie van Fraijlemaborg naar HvA Business Campus. Met dank aan Bourne Design.

De belangrijkste veranderingen in vogelvlucht

 • Clusters MS&T en de DeeltijdAcademie en het Centre for Market Insights zijn van Wibauthuis naar Business Campus verhuisd
 • De DeeltijdAcademie zit op een prominente plaats op de begane grond nabij de ingang en het Studieplein
 • Het Centre for Market Insights heeft een plek gekregen in de hoek van de bibliotheek (hiervoor heeft de bibliotheek nieuwe stiltewerkplekken gekregen bij het Studieplein)
 • Het cluster MS&T met de opleidingen CE en JCA hebben eerste en tweede verdieping betrokken, met board rooms, docentenkamer en nieuwe lokalen
 • Het FBE Onderwijsbureau heeft een nieuwe plek gekregen op de eerste verdieping
 • De medewerkers van Leiding & Staf hebben nieuwe werkplekken gekregen op de begane grond
 • Zwarte hek aan de voorkant is waar mogelijk weggehaald, bekeken wordt of het resterende deel in het groen kan worden verstopt
 • Op de gevel prijken grote witte letters Business Campus en de logo’s van de HvA en AUAS
 • De balie voor het Servicepunt is flink op de schop gegaan (helaas is het Servicepunt tijdelijk gehuisvest in het Atrium op de eerste verdieping)
 • Roltrappen zijn weg
 • Project- en vergaderruimtes zijn voorzien van AV-schermen
 • Er zijn verschillende vormen van Mixed Zones: stiltewerkplekken, treincoupés, zithoeken om elkaar te ontmoeten of samen te kunnen werken
 • We kijken nog hoe we digitaal onderwijs op de campus beter kunnen vormgeven (streamingmogelijkheden, digitaal vergaderen)
 • Alle kunst is weg. Eigentijdse kunst uit Amsterdam Zuidoost komt ervoor in de plaats in samenwerking met OSCAM (waarschijnlijk in de herstvakantie, in ieder geval dit studiejaar)
 • Studievereningen op elke verdieping eigen ruimte
 • Serres worden tijdelijk gebruikt voor opslag van meubilair

Er wordt nog hard gewerkt aan…

 • Bewegwijzering
 • Folie op de ramen
 • Profilering van de opleidingen op hun eigen verdieping
 • Planten in het hele gebouw
 • Inrichting Atrium

Collega's, dank voor jullie aandacht!

Alle nieuwe foto's zijn gemaakt door Omri Raviv, de zes foto's van de verbouwing door collega Michel Boog. Plattegrond van de begane grond met dank aan Bourne Design.

Hartelijke groet,

Aimée, Leonie, Elien en Fedde redactie.fbe@hva.nl