Valentyna Popova
(27)

Opleiding:
Product Design, Minor Ondernemerschap

Bedrijf:
More Than Waste

'Het is niet zo dat we een enorme passie voor wc-brillen hebben, maar met dit statement product trekken we wel de aandacht'

Valentyna Popova is naar eigen zeggen eigenwijs en doet de dingen graag zoals ze het zelf ziet. Toen ze de minor Ondernemerschap voorbij zag komen greep ze haar kans en schreef ze zich in. Want een eigen bedrijf, dat leek haar wel wat. Het werd een bedrijf met een missie. “We putten de wereld uit. We maken producten van nieuwe grondstoffen terwijl de oude prima te hergebruiken zijn. Ik vind dat wij als ontwerpers de verantwoordelijkheid moeten dragen voor het feit dat we niet altijd nieuwe materialen moeten gebruiken”, zegt ze stellig.


Haar vierkoppige groep wilde een statement product maken. “We wilden niet de zoveelste gerecyclede stoel maken maar een raar, gek product. Iets waarmee we de aandacht trekken.” Het team, bestaande uit Vinoud Douglas, Feline van der Eijk, Denny Wassenaar en natuurlijk Valentyna kwam op een wc-bril van gerecycled plastic. De duurzame wc-bril komt in een verpakking van gerecycled karton. “Duurzaamheid vind je terug in ons hele bedrijf, ook onze hosting is groen”, vertelt Valentyna. Ze is duidelijk in haar doel: “Als productontwerper zet ik producten op de wereld. Dat hoeft niet allemaal nieuw te zijn. Als we do doorgaan is de wereld snel op zijn eind. Ik neem mijn verantwoordelijkheid.”


Inmiddels volgen de jonge ondernemers een programma bij de Impact Hub, dat volledig gesponsord wordt. Daardoor komen ze in contact met veel mensen die ze kunnen helpen, en daar is Valentyna best trots op. “Maar overkoepelend ben ik trots op wat wij in het algemeen, in een aantal maanden hebben bereikt. In februari begonnen we met een idee en nu hebben we een product dat we zelfs al hebben verkocht.”