Ruurd Bell (met Mike Oudshoorn)
(29)

Opleiding:
Engineering, Design & Innovation, Minor Zorgtechnologie

Bedrijf:
illi engineering

‘Wat me een goed gevoel geeft is dat we een product hebben waarvan mensen oprecht blij worden’

Ruurd Bell en Mike Oudshoorn waren een van de eerste studenten op de Hogeschool van Amsterdam die afstudeerden binnen hun eigen onderneming. Tijdens de minor Zorgtechnologie kwamen de toenmalige studenten op een afdeling met mensen met dementie te werken. Daar ontdekten ze wat het voor de mensen daar betekent als je wat meer in hun leven duikt. In hun verleden. En ze kwamen er ook achter dat dat weinig gebeurt. Het idee van een ‘interactieve zorgmuur’ borrelde op, een muur met sensoren die reageren wanneer ouderen gaan ‘dwalen’. Door muziek en vertrouwde beelden af te spelen worden zij weer gerust gesteld.


“Op een gegeven moment werd ons gevraagd of we ons idee wilden uitvoeren. Of we het wilden ontwerpen en verkopen. Toen dacht ik: als ik dat ga doen, daar werk van ga maken, dan wil ik wel dat het daarna mijn eigen product is”, vertelt Ruurd. Dat deden ze. Tijdens hun afstuderen richtten ze hun eigen bedrijf op. “Dat was goed te doen en we werden mooi begeleid. Vanuit de Hogeschool van Amsterdam kregen we coaches, een zetje in de goede richting en een kantoorruimte.” De interactieve muur werd een interactief schilderij en dat schilderij transformeerde tot illi-tv, waarmee je een normale tv kunt omtoveren tot een interactief schilderij.


Ruurd en Mike zijn nu student-af en volop aan het ondernemen. Ze zijn niet van plan om binnenkort te stoppen met hun bedrijf. “We blijven met de zorg bezig, dat is echt ons ding. Het geeft me een goed gevoel om een product te maken waar mensen oprecht blij van worden. We kunnen dementie niet genezen, maar we kunnen mensen met dementie wel een warm gevoel bezorgen. Daar doen we het voor.”