Roy van der Zon
(2
5)

Opleiding:
Communicatie Multimedia Design

Bedrijf:
TranspaClean en Ocelot Digital

'Als je een huis bouwt heb je stenen nodig en allemaal andere dingen, maar om een website te maken heb je alleen een laptop nodig'

Vierdejaars student Roy van der Zon werkt al geruime tijd als freelancer en zette in 2017 TranspaClean op. Ondernemen is hem niet vreemd. Ook zijn vader en zijn opa hadden een eigen bedrijf. Met TranspaClean wil hij de schoonmaakwereld digitaliseren.


Volgens Roy kan er veel verbeterd worden in de schoonmaaksector. “Schoonmakers hoeven zich nooit ondergewaardeerd te voelen en mogen trots zijn op wat ze doen.” Roy wil de passie en het vakmanschap terugbrengen naar de schoonmaker. “Het is een van onze doelen dat een schoonmaker op een verjaardag zegt dat hij schoonmaakt. En dat iedereen dat cool vindt.”


Met een dag in de week freelancen onderhoudt Roy zichzelf. Al met al werkt hij mistens 60 uur per week, waarbij hij met TranspaClean nog niets verdient. Maar gemotiveerd blijven is geen issue. “Ik wil de sector ondersteboven zetten en verbeteren. Als ik van schoonmakers hoor dat ze zich beter voelen door wat ik doe, krijg ik daar energie van.”


En die energie is hard nodig, want het combineren van een studie met een eigen bedrijf is een hele opgave. Toch ziet Roy er ook de voordelen van in. “Als je iets leert tijdens je werk kun je dat tijdens je studie meteen toepassen, én andersom. Dat versnelt het proces.”


Op dit moment zit Roy in een tussenjaar. Hij wil graag stagelopen bij zijn eigen bedrijf maar het was een hele klus om dat voor elkaar te krijgen. Gelukkig lukte dat met de ondernemingsregeling. Net zoals bij ondernemen geldt: als je echt je tanden erin zet en niet opgeeft, kom je er wel.