Rens van der Schoot
(22)

Opleiding:
Johan Cruijf Academy (afstudeerrichting: Sportmarketing), Minor Ondernemerschap

Bedrijf:
Hang Eleven

'De opstartfase was wat lastig te combineren met school, maar afstuderen in m’n eigen bedrijf was juist heel handig'

Rens van der Schoot is al zo’n acht jaar professioneel kitesurfer. Om die reden koos hij ervoor om aan de Johan Cruyff Academy te studeren, waar hij inmiddels is afgestudeerd. Tijdens de minor Ondernemerschap richtte hij zijn eigen kledinglijn op.


Rens vertelt: “Aan het begin van het derde jaar was ik geblesseerd en moest ik geopereerd worden. Ik deed aan minder wedstrijden mee en begon me te focussen op mijn studie. Toen zag ik de minor Ondernemerschap en besloot ik het te gaan doen.” Samen met vriend en businesspartner George Franzen richt hij beachlifestylemerk Hang Eleven op.


Hang Eleven was oorspronkelijk een kitesurfmerk voor mannen, met shirts en shortjes met een minimalistisch design. Dit seizoen breidden ze hun collectie uit van acht naar 40 producten en verlegden ze de focus van kitesurfmerk naar beachlifestylemerk. Hun items zijn casual en minimalistisch en de ondernemers willen concurreren met de grote merken: “De grote merken als O’Neill verliezen al jarenlang imago. Niet gek, want ze innoveren al 20 jaar niet meer.”


Zo’n eigen bedrijf oprichten terwijl je nog studeert is niet voor de poes. Vooral de opstartfase kost veel tijd, vertelt Rens. “Je moet vakken halen, een bedrijf oprichten en dan ben ik ook nog topsporter, dat was wel even lastig. Maar toen ik ging afstuderen binnen m’n eigen bedrijf was de combinatie goed te doen.” Inmiddels ligt de focus op Hang Eleven en op kitesurfen, dat gaat nog net. “Ik ben bang dat ik binnenkort een keuze moet maken. Maar als ik moet kiezen tussen sporten op het hoogste niveau en ondernemen op het hoogste niveau, dan kies ik voor dat laatste.”