Nick Roos (met Mark Hollander en Kelly Hinfelaar)
(21
)

Opleiding:
Engineering: Elektrotechniek, Intelligent, Devices and Sensors, Minor Zorgtechnol
ogie

Bedrijf:
HvA polsband zorgtechn
ology

'Je haalt ergens voldoening uit als je bezig bent met wat je leuk vindt'

Derdejaarsstudenten Nick Roos, Mark Hollander en Kelly Hinfelaar deden vorig jaar de minor Health Technology. Tijdens die minor kregen ze de opdracht een communicatieoplossing te verzinnen voor Thomas, die door meervoudige beperkingen moeilijk kan communiceren. Het project lag er al, maar dan met een opzet die niet voor hun werkte. Het was een mooie uitdaging het zo te finetunen dat het wél werkte. Samen met de docenten van de minor en drie klasgenoten van andere opleidingen.


Nick: “We vonden het superleuk om te doen en de opdracht ging steeds beter. We kwamen samen echt tot een mooie oplossing.” Na wat gesleutel kwamen ze uit op een polsband die Thomas zijn unieke gebarentaal kan herkennen en gekoppeld kan worden aan een spraakcomputer. “Toen we ons idee presenteerden was iedereen zo enthousiast dat drie van ons besloten er mee door te gaan, ondanks dat de minor was afgelopen.”


Hij is er trots op dat ze met een team waarin mensen verschillende studies doen, en dus een ‘andere taal’ spreken, het toch voor elkaar hebben gekregen. Blijven praten en durven vragen zijn volgens Nick hoofdingrediënten voor een goede samenwerking. De groep gaat op eigen houtje door en is nu bezig het product te financieren. Hij vertelt: “Het werkt nog nét niet. Hij is net iets te groot en net niet stevig genoeg. We willen hem kleiner en handzamer maken zodat we nog meer mensen kunnen helpen.”


Het geeft voldoening om mensen te helpen die het minder goed hebben, vindt Nick. Als je iemand helpt te communiceren geef je diegene weer een plek in de maatschappij. “Ze waren al jarenlang bezig met een oplossing voor Thomas maar ze hadden nog niks voor hem kunnen doen. Ons prototype kon hij gelijk gebruiken, da’s toch mooi?”