Max Stam
(25
)

Opleiding:
Commerciële Economie, Minor Ondernemerschap

Bedrijf:
NextBrush

'We moeten duurzaamheid toegankelijk maken voor iedereen'

De oprichters van NextBrush zijn ervan overtuigd dat een duurzaam product alleen impact kan maken als deze goed is van kwaliteit, overal verkrijgbaar en voor een normale prijs te koop is.


Max Stam, 25 jaar, is één van die oprichters. Samen met oud klasgenoot Jordi Talhout en buurjongen Patrick Kuijper startte hij in 2015 NextBrush, tandenborstels gemaakt van bamboe en BPA-vrij nylon. “Dat ‘normale’ tandenborstels gemaakt zijn van plastic is op zich al een probleem, maar de verschillende soorten plastic waarvan ze gemaakt zijn kunnen de sorteermachines niet onderscheiden. Daardoor zijn ze niet te recyclen”, legt Max uit.


De ondernemers raakten geïnspireerd toen ze een tandenborstel met een borstel van varkenshaar zagen. “Die borstel was een stukje milieuvriendelijker, maar wij Nederlanders vinden het idee van onze tandenpoetsen met varkenshaar toch niet zo aantrekkelijk. En begrijpelijk”. Max en zijn compagnons gingen op zoek naar een beter alternatief en ontwikkelden NextBrush. De jonge ondernemers maakten hun tandenborstel zo dat zelfs de minst milieuvriendelijke mensen het zouden gebruiken.


Volgens hen moet een duurzaam product in alle opzichten net zo gemakkelijk zijn als een niet-duurzame variant. Pas dan wordt het voor mensen aantrekkelijker om er voor te kiezen. En als je eenmaal zo’n product gebruikt, pak je steeds vaker milieuvriendelijke producten uit het schap. “Daar dragen wij met onze tandenborstel aan bij. We maken duurzaamheid toegankelijk voor iedereen, niet alleen voor mensen die dat heel belangrijk vinden.”


Hoewel Max zichzelf ziet als een ‘kartrekker’ bleek de combinatie van studeren en werken best wel moeilijk. Ondanks de ondernemersregeling, waarvan hij nog geen gebruik heeft willen maken. Wat je nodig hebt om toch te kunnen slagen? “Het draait allemaal om focus en planning”, aldus Max.