Jimmy Snoek
(
23)

Opleiding:
International Business & Languages

Bedrijf:
Tykn

'Durf te falen, faal harder en faal meer'

“Er zijn veel vooroordelen over Volendammers, maar wat echt waar is, is dat het allemaal harde werkers zijn”, meent Jimmy Snoek. Jimmy zit in het laatste jaar van zijn studie International Business and Languages en hoopt in 2020 af te studeren. Ondertussen runt hij, samen met partners Tey Al-Rjula en Khalid Maliki hun bedrijf Tykn.


Voor Jimmy begint het ondernemingsavontuur bij het spreken van Tey. Tey is een van de vele vluchtelingen die problemen heeft met zijn identiteitsbewijs. Geboren in Koeweit tijdens de Golfoorlog, waar alle instanties om geboortes aan te geven verwoest waren, heeft Tey geen geboortecertificaat.


In het asielzoekerscentrum ontmoet hij velen die om die reden belangrijke papieren en certificaten kwijt zijn. Geraakt door de verhalen van deze ‘onzichtbare mensen’ start hij samen met Khalid Tykn, waar later Jimmy bij aansluit. Jimmy: “Toen ik het verhaal van Tey hoorde dacht ik: no way dat ik hier niet aan mee ga werken.” De jonge ondernemers bouwden middels blockchain technologie een identiteitsmanagementsysteem dat veerkrachtig is en ervoor zorgt dat mensen hun ID niet snel kunnen verliezen.


Tykn heeft potentie en raakt vele vlakken. “Er zijn 1,2 miljard mensen die geen identiteitsbewijs hebben. Dat heeft enorme gevolgen. Als je inclusie kunt bieden voor maar één procent van die mensen heb je een gigantische potentiële value unlock. Ook voor bedrijven er om heen.” Als je ervoor zorgt dat mensen zich kunnen identificeren kunnen ze een bankrekening openen, naar een ziekenhuis gaan, een verzekering afsluiten.


Het waren drukke jaren voor Jimmy, ook omdat hij veel reist. “Gelukkig was er redelijk wat flexibiliteit bij de leraren, maar dan nog lukt het me niet om bij alle lessen te zijn of alle punten te halen. Ik loop daardoor nu wat vertraging op. Maar een jaartje, zo erg is dat nou ook weer niet.”