Gabrielle Claushuis
(24)

Opleiding:
Communicatie (specialisaties Merkenmanagement en Concept & Creatie), Minor Digitale Media en Creatieve Industrie

Bedrijf:
My Gappie

'Het is mijn intentie om mensen zich weer veilig te laten voelen in de wereld'

In 2018 was Nederland in de ban van Anne Faber en #metoo. Zo ook vierdejaars Communicatiestudent Gabrielle Claushuis, die zich vorig jaar steeds meer bewust werd van dat ze niet de enige is die zich vaak geïntimideerd voelt. “Ik werd nagefloten of achtervolgd, deed zelfs een bepaald rokje niet meer aan. Daar was ik echt helemaal klaar mee”, vertelt Gabrielle. Ze besluit om – buiten school om – iets te bedenken waardoor de wereld veiliger voelt.


Zo ontstaat MyGappie, een app waarmee je met een druk op de knop een paar van je ‘gappies’ belt. De eerste die opneemt krijg je aan de lijn, de anderen krijgen een bericht dat je iemand gesproken hebt. “Kijk, het is niet dat ik straatintimidatie oplos, dan moet ik die mannen aanpakken. Maar het onveilige gevoel dat straatintimidatie veroorzaakt kan ik wel wegnemen of op z’n minst verkleinen.”


Gabrielles idee wordt al snel opgepikt door de media, ze doet haar verhaal op de radio en op andere (online) platformen. Vanaf dat moment kan ze niet meer terug, vertelt ze: “Toen ik zoveel aandacht had dacht ik: dit is echt een groot probleem, ik moet er nu mee verder. Die aandacht was voor mij de bevestiging dat ik door moest en ik werd er heel erg door gemotiveerd.”


Ondanks dat het haar zwaar valt om haar idee daadwerkelijk uit te voeren én te studeren gaat ze door. Ondertussen wint haar idee de VIVA400 Visionista Award 2018 en behaalt ze een tweede plek bij de Nationale Creative Business Competition 2019. De app is er nog niet maar de wilskracht is er zeker. “Hoe lang het duurt voordat de app er is valt een beetje tegen, en ik ben ongeduldig”, vertelt Gabrielle. "Maar als het goed is komt de app er eind dit jaar."