Fabrizio Brancacho Taico
(2
5)

Opleiding:
Culturele en Maatschappelijke Vorming

Bedrijf:
Socialpreneurslabel

'Een droom zonder een plan blijft een droom, een droom met een plan wordt een doel'

Tweedejaars HvA-student Culturele en Maatschappelijke Vorming Fabrizio werd geboren in Peru en groeide op in Hoorn. Op zijn achttiende kwam hij naar ‘de grote stad’. Inmiddels combineert hij zijn studie met zijn bedrijf Socialpreneurslabel, een sociale onderneming die het verkoopproces van andere sociale ondernemingen structureert en verbetert. Zo komen die bedrijven sterker in de markt te staan en kunnen ze concurreren met de reguliere markt.


Fabrizio kreeg vanuit zijn studie de kans om een sociale onderneming op te zetten. Om zich heen zag hij dat veel sociale ondernemingen vooral kleinschalig opereren. De maatschappelijke impact die een onderneming dan maakt blijft ook klein. Ook ziet hij dat veel sociale ondernemers, die vanuit hun hart opereren, soms nog zakelijk inzicht missen. “Dat probeer ik ze bij te brengen. Vooral bij kleine bedrijven is de drive vooral een probleem oplossen, in plaats van geld verdienen. Maar dat kan echt goed samengaan, als je maar weet hóe.”


Vanuit Socialpreneurlabel verbindt Fabrizio sociale ondernemingen aan grote bedrijven zoals gemeenten. Als die grote bedrijven ook sociaal kunnen inkopen wordt de impact steeds groter. Door sociaal ondernemers in hun kracht te zetten draagt Fabrizio indirect bij aan de toekomst van de stad en haar inwoners.


Zodra zijn bedrijf groeit is hij van plan om met drop-outs te gaan werken. Maatschappelijke impact maken is belangrijk. “Veel ondernemingen denken vooral aan geld verdienen. Ik zie geld als een middel om maatschappelijke impact groter te maken.”


Hoewel het een kwestie van goed plannen is vindt Fabrizio zijn eigen bedrijf goed te combineren met zijn studie. Hij raadt het medestudenten zelfs aan. “Je leert er zoveel van. Over het bedrijfsleven en over jezelf. Die zelfontwikkeling is super belangrijk.” En aan wie van plan is ook een eigen bedrijf te starten wil hij meegeven: “hou het dichtbij jezelf en doe iets wat je leuk vindt. Doe het niet voor het geld. Wanneer je iets doet dat je leuk vindt en waar je goed in bent, komt dat geld vanzelf wel.”