Carmen Been
(2
5)

Opleiding:
Bedrijfskunde MER, Minor International Marketing

Werk:
Projectcoördinator 10K Incubator bij Programma Ondernemerschap op de HvA

'Sinds ik hier begonnen ben, ben ik nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan'

Carmen Been heeft vorig jaar tijdens haar scriptie misschien wel de lastigste opdracht gehad die je kan hebben: ondernemers laten vertellen over hun faalverhaal. Dat falen is iets waar ondernemers niet graag over praten, iets waar een groot taboe op heerst.


En dan moest Carmen ook nog eens niet alleen de ondernemer spreken, maar wilde ze onderzoeken wat op een faillissement afstevenen doet met een hele organisatie. “Ik heb zelf veel mensen en organisaties benaderd en via het lectoraat had ik een waslijst met bedrijven die ik belde, mailde of via LinkedIn benaderde, maar ik kreeg vooral een heleboel nee. Soms hadden ondernemers hun werknemers niet eens verteld dat ze bijna failliet waren gegaan.” Ondanks de weerstand wist Carmen toch een aantal bedrijven aan de praat te krijgen. “Ik liet ze inzien dat het niet over falen gaat, maar wat je ervan kunt leren, dat hielp.”


Waarom ze zo’n lastige afstudeeropdracht koos? “Bij Bedrijfskunde MER doen we veel onderzoek vanuit bedrijfskundig perspectief. Omdat ik een Master wil doen was ik op zoek naar een scriptieopdracht die me zou leren hoe ik onderzoek moest doen naar een vraagstuk vanuit de literatuur.” Ze kwam terecht bij het ondernemerschapsprogramma, waar ze haar scriptie schreef.


Toen haar horecabaantje met uren tot diep in de nacht het schrijven van die scriptie begon te belemmeren, werd ze gevraagd of ze niet ook bij het ondernemersschapsprogramma wilde werken. Dat was een no-brainer voor Carmen: “Ik kende de mensen en het team en vind de manier waarop er gewerkt wordt inspirerend en haal er energie uit."


Inmiddels is haar scriptie afgerond en werkt ze fulltime voor de Hogeschool van Amsterdam als projectcoördinator bij de 10K incubator, met plezier. “Iedereen werkt aan een ander project, maar iedereen helpt elkaar. En de dingen die we doen zijn inspirerend. Ik ben nog geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan.” In september begint Carmen aan haar Master aan de VU.