Amber Jae Slooten
(25)

Opleiding:
Amsterdam Fashion Institute, Minoren Hypercraft, Textiles en Medialab

Bedrijf:
The Fabricant

'Als je nu nog een bedrijf hebt dat niet nadenkt over duurzaam en sociaal ondernemen tel je niet echt mee'

Hoe ziet onze kleding er in de toekomst uit, en wat voor rol heeft de digitalisering op wat we dragen? Kunnen we de mode-industrie digitaliseren? Dat is wat Amber Jae Slooten zich afvroeg toen haar afstuderen op het Amsterdam Fashion Institute naderde. Ze besloot zich te verdiepen in digitale kleding – kleding waar geen centimeter stof aan te pas komt.


Ondanks dat niet iedereen geloofde in haar innovatieve idee kreeg ze, na een extra half jaar bij MediaLAB Amsterdam, toch de ruimte om het uit te voeren binnen het afstudeerproces van het AMFI. “Ja, dat vonden de meeste docenten wel raar. Normaliter maak je als afstudeeropdracht acht kledingstukken, maar ik maakte een digitale collectie”, vertelt Amber. “De docenten hadden geen idee wat ik aan het doen was, pas op de expositie van ons afstuderen viel het kwartje.”


Na haar afstuderen een ‘gewone baan’ vinden zat er voor Amber niet in. “Ik wilde het modesysteem veranderen, maar ik vond geen baan die daar aan bij droeg. Zomaar de arbeidsmarkt opstappen en ontwerper worden, dat voelde gewoon niet goed”. Met Kerry Murphy, die ze tijdens haar afstudeerexpositie ontmoette, zette ze The Fabricant op, een digitaal modehuis met enkel digitale kleding. Met The Fabricant gaat ze overproductie en de eindeloze stapel kledingstukken die almaar groter wordt tegen. Ook staan ze voor vrijheid van expressie en inclusiviteit. Iedereen die het wil kan een digitaal kledingstuk van The Fabricant dragen. Daarmee zijn ze duurzaam, sociaal en innovatief.


Amber is er trots op dat het haar gelukt is haar idee uit te voeren en dat ze bijdraagt aan de verduurzaming van de branche. “Echt niemand geloofde er in. Maar laatst waren we op een event en daar kwam de innovatiemanager van grote modemerken naar ons toe. Ze vertelde dat ze ons werk liet zien om haar eigen team te inspireren. Dat hebben we toch maar even geflikt.”